Home / Арт Простір / Радість і страждання світла

Радість і страждання світла

У галереї Канадсько-Української мистецької фундації, Торонто, відкрилась виставка малюнків Єпіфанія Дровняка “Радість і страждання світла”. Роботи українського художника-примітивіста належать до приватної колекції Петра Скрійки.

drovniak4

Єпіфаній Дровняк походить із м. Криниця, Лемківщина. Через вади мови та слуху школа йому не далася, тому її довелось покинути. Він навчився писати друкованими літерами, сяк-так читати, рахувати та малювати. Рисував спочатку олівцем на клаптиках паперу, а криничани кепкували з нього, дали прізвисько — Матейко.

drovniak6

Художник зі Львова Роман Турин, який відвідував Криницю, побачив малюнки самоука та захопився. Забрав твори на виставку до Парижу, організовану в листопаді 1932 року Українським народним музеєм ім. Т. Шевченка. Так почалось світове визнання митця — яскравого представника наївного малярства.

drovniak3

Успіх Є. Дровняка наштовхнув польську владу на ідею зробити його поляком. У 1961 році, не зважаючи на те, що художника двічі виселяли з рідної Лемківщини за ознакою “українець” (а він пішки долав сотні кілометрів та повертався), йому видали документи на польське прізвище Криніцкі, надали будинок та подарували автомобіль “Варшава”, хоч він не вмів водити.

drovniak7

Біблійна тема є головною в його доробку, він загалом нараховує 40 000 творів. Художник зображав життя українських лемків та їхнього краю. На багатьох картинах митець малював самого себе: в ролі єпископа, солдата, святого. Часто можна побачити у творах безлюдні вокзали, де єдиним героєм був сам Є. Дровняк. На інших роботах він у дорогому костюмі йде на роботу.

drovniak2

Мистецтвознавці відзначають вплив українського народного мистецтва на його творчість — можна простежити вплив греко-католицької іконографії, характер зображення літургії та священиків. Народне також виявляється у декоративності та ритмічності малюнку, контрастних кольорах. Хоча Дровняк не бачив мегаполісів і не подорожував літаками, він малював міста з висоти пташиного лету та хмарочоси. А сірі будівлі перетворював на квітучі квартали.

drovniak5

Працював митець олівцем та аквареллю. Часто Є. Дровняк наклеював на малюнки марки, що допомагало у датуванні. Протягом творчої діяльності художник не піддався жодним впливам, а коли його спіткала несподівана слава, то не дуже переймався — він вважав це за щось належне. Так склалось, що Єпіфаній Дровняк, як і його земляк Енді Воргол (Ендрю Варгола), краще знані в світі, ніж в Україні.

Виставка у Торонто триває до 28 лютого 2016 року.

Богдан Ворон